Oolong is de thee van het midden. "In het midden" heeft alles te maken met het oxidatieniveau van de theebladeren. Voor de geïnteresseerden, de hoeveelheid chlorofyl in de bladeren neemt af terwijl de hoeveelheid cafeïne toeneemt. En gedurende deze tijd dringt er steeds meer aroma door de bladeren, afhankelijk van de tijd van oxidatie. Lichte oolong heeft citrusaroma's en donkere oolong heeft smaken van abrikoos en perzik.
Groene thee is niet of slechts licht geoxideerd. De bladeren zijn nog groen en de thee smaakt "net geplukt". Zwarte thee kan volledig worden geoxideerd, waardoor het een rijke kleur en een intens aroma krijgt. Het oxidatieniveau van oolongthee varieert van 8 tot 80%. Het percentage wordt bepaald door de theemeester en is afhankelijk van het soort thee dat hij wil maken. Licht geoxideerde oolongs, zoals Tie guan Yin, worden vaak tot balletjes gerold, terwijl vezelige zwarte thee sterk geoxideerde oolong is. Een voorbeeld hiervan is de Oriental Beauty oolong. Zoals je al begreep, is het een kunst om een theemeester te zijn en precies te weten wanneer je de oxidatie moet stoppen!
Waar en hoe wordt oolong gemaakt?
Oolong thee komt oorspronkelijk uit Taiwan of China. Later begonnen ook andere landen met de productie van oolongthee. Oolong-thee wordt, net als groene en zwarte thee, gemaakt van de plant Camellia sinensis. Hoewel deze struik of boom een hoogte kan bereiken van 17 meter, worden alleen de bladeren van de jonge scheuten gebruikt om thee te zetten. Thee kan het hele jaar door geoogst worden, elke twee weken. Na het plukken van de bladeren, bij voorkeur met de hand, volgt verwelking (drogen), kneuzen en schudden. Al deze acties creëren meer oppervlakte dat kan worden geoxideerd. De zuurstofopname begint en er komen enzymen en oliën vrij die de smaak van de bladeren veranderen. Als de theemaker vindt dat de bladeren voldoende geoxideerd zijn, worden ze geroosterd. Na verwarming moet het worden afgekoeld en gedroogd. De bladeren zullen meer krullen en voila! Er is een thee met een bijzondere vorm en smaak.
Biologische Oolong
Thee wordt als "biologisch" bestempeld als er geen pesticiden worden gebruikt en er geen smaakstoffen worden toegevoegd. Dus alles is pure essentie. Bij (onze) biologisch gecertificeerde thee is de hele plantage als een groot ecologisch dorp ingericht. De werkers leven op en van de plantage, waar ook groenten verbouwd wordt en de kippen tussen de theeplanten scharrelen. De hele keten vanaf de plantage tot het zakje wat jij opent is gecontroleerd en gecertificeerd. Al die liefde proef je terug in jouw zakje oolong.
Het zetten van Oolong
Het zetten van Oolong is in principe niet ingewikkeld, want dit zijn theesoorten die bij hogere temperaturen moeten worden bereid dan groene thee, zodat je thee moeilijker kan mislukken. Houd je aan een paar basisregels en dan komt het altijd goed. De belangrijkste regel is natuurlijk de oxidatiegraad - hoe minder geoxideerd de oolong is, hoe lager de temperatuur die je moet gebruiken. Het omgekeerde is geldt voor thee die in sterkere mate is geoxideerd.
Op elk zakje thee staat een zetadvies met de juiste tijd en temperatuur. Het is een advies en we stimuleren om zeker te experimenteren met je eigen smaak.