IJsthee kopen bij de Theeplantage
Thee heeft een indrukwekkende geschiedenis die 5000 jaar teruggaat, maar ijsthee heeft een geschiedenis die slechts teruggaat tot de ontdekking van het conserveren van ijs. Wat had je immers aan ijsthee in de winter?
IJsthee soorten in de geschiedenis
Volgens de populaire overlevering is ijsthee bij toeval ontdekt in het begin van de twintigste eeuw, maar er zijn documenten die het gebruik van ijsthee dateren uit de zeventiende eeuw. In 1795 was South Carolina de enige kolonie in Amerika die theeplanten produceerde. De plant kwam daar dankzij de Franse ontdekkingsreiziger en botanicus, Andre Michaux aan het eind van de jaren 1700.
Toen de plant eenmaal was gearriveerd, verschenen er vrijwel onmiddellijk verhalen over ijsthee in de toenmalige kookboeken. Zowel Engelse als Amerikaanse kookboeken laten zien hoe thee werd gekoeld voor gebruik in koude groene thee bowls (ken je de bowls van vroeger nog). Deze bowls, waaraan veel alcohol was toegevoegd, waren populair en werden gemaakt van groene thee, niet van zwarte zoals ijsthee tegenwoordig vaak wordt gemaakt.
Traditionele ijsthee
Het blad Housekeeping in Old Virginia (1879) publiceerde een recept van Marion Cabell Tyree waarin groene thee gekookt moest worden en vervolgens de hele dag moest trekken. Tenslotte "vul je de bekers met ijs, doe je er twee theelepels kristalsuiker in en giet je de thee over het ijs en de suiker". Ms. Tyree vroeg ook om citroen in haar drankje.
In 1884 deelde het hoofd van de kookschool van Boston, mevrouw D.A. (Mary) Lincoln, een recept waarin ze koude thee uitgoot over gebroken ijs, citroen en twee suikerklontjes.
Tegenwoordig heb je van die mierzoete drankjes in de supermarkt wat ice tea genoemd wordt, maar je kunt het heel eenvoudig zelf maken. Het is veel lekkerder, je ziet wat je drinkt en kan gewoon zonder suiker.
Er zijn drie manieren om ice tea te maken. Je kunt uitproberen welke methode voor jou de fijnste manier is.
Cold Brewed iced tea
Onze persoonlijke favoriet. Bij de cold brewed laat je de ice tea mix trekken in koud water. Doe een flinke schep in een fles koud water en laat deze een flinke tijd trekken. Sommige thee zoals de Aqua de Jamaica trekt echt super snel, maar echte theeblaadjes kunnen wel tot 12 uur trekken. Vandaar het avond van te voren principe. Wij hebben een super fijne fles om een cold brew te maken, de Hario. Die past in de koelkast en er zit een filter in zodat je geen glas vol blaadjes hebt. Of je gebruikt een normale fles en schenkt het door een theezeefje. Echt super eenvoudig.
Hot brewed iced tea
Tja de naam zegt het natuurlijk al, bij hot brewed zet je de thee normaal volgens het zetadvies. Trek ook de thee zoals het zetavies. Daarna laat je de thee afkoelen in de koelkast. De reden waarom we deze zelf minder gebruiken is omdat het simpelweg meer werk kost en sommige thee op deze manier bitter kan worden. Cold brewed is vaak zachter van smaak. Maar voor rooibos en melanges werkt het prima. Laat voor de energierekening de thee eerst even afkoelen buiten de koelkast.
Shock brewed
De shock brewed methode is bedoeld voor degene die niet kan wachten. Maak hiervoor een fles(je) super sterke thee met heet water (zie zetadvies). Daarna giet je de geconcentreerde warme thee over ijsblokjes of super koud water. De thee koelt direct af door de koude. Je kunt het ijskoude water naar smaak vervangen door bruiswater, tonic of iets anders lekkers. Overigens de meeste ice tea foto's die je ziet, maak ik op deze manier. Dus ook gevalletje geen geduld.