De Darjeeling Glenburn first flush thee 2021
Geproefd door kenners en liefhebbers
Darjeeling thee is thee met een identiteit. Zijn naam heeft hij te danken aan de streek van herkomst en zijn geboortegrond, de naam van de theeplantage. De Darjeeling Glenburn first flush 2021 is de 1e pluk (first flush) van de theeplantage Glenburn uit de streek Darjeeling in India. Petra de Koning en Mascha Teirlinck zijn beiden theesommeliers en hebben de Darjeeling Glenburn als eerst geproefd en brengen graag verslag uit. Natuurlijk heb ik zelf ook geproefd. Samen met vriendin en theeliefhebber Ineke hebben we een heerlijke proeverij gehouden.
De 160 jaar oude theetuinen van Glenburn kijken uit op de besneeuwde toppen van de Himalaya. De thee wordt hier gezien als een totaal beleving. Naast de theeplantages kun je logeren in sfeervolle kamers en genieten van wandelingen in deze prachtige bergachtige omgeving. Vanaf het terras kijk je zo weg over de bergen.
‘Champagne-thee’
De Darjeeling Glenburn first flush wordt door de theeplukkers met de hand geplukt en op traditionele wijze verwerkt. De thee heeft zijn identiteit gekregen door de bodem en het klimaat van de Himalaya. Zonnige dagen worden afgewisseld met regen dat zich over de bergen verspreidt en uitmondt in stroompjes onderaan de bergen. Bij de éérste pluk van het seizoen worden de meest delicate toppen van de theeplant geplukt voor deze thee en dat proef je terug in je theekopje.
We hebben al gehoord dat deze First Flush extra speciaal (en volgens kenners extra lekker) is. “De champagne onder thee las ik ergens’’ vertelt theesommelier Mascha Teirlinck. De ‘champagne-thee’ mag er dan ook zeker wezen volgens Mascha. “Wat een fijne thee. Een first flush is natuurlijk de lenteoogst en dat is deze thee echt helemaal, gewoon lente in je kopje! Dat wordt misschien versterkt door de zon die op dit moment tijdens het proeven hier naar binnen schijnt, maar alles is zacht aan deze thee.”
Lente in Darjeeling
De First Flush Glenburn zet je met water van 90 graden Celsius en de meerkleurige theebladeren laat je zo’n twee minuten trekken. “Neem de tijd om de thee iets af te laten koelen. Hierdoor komen de smaken beter tot zijn recht,” vertelt sommelier Petra de Koning. “De frisse, zachte en kruidige tonen nemen je mee naar de lente en zetten je neer in Darjeeling. Daarna volgt de body van de thee die heerlijk lang blijft hangen op je tong en je doet denken aan de prachtige Himalaya. Bij iedere slok proef je de verfijnde, complexe frisheid en kruidigheid gevolgd door de stevige body.’’
Warm en subtiel
Het is een okergele kleur met een warme, maar vooral subtiele geur. “Totaal niet zwaar of met een pittig bittertje, zoals ik Darjeeling ook wel eens gedronken heb,” vertelt Mascha. “En hoewel ik sommige thee heel erg vindt passen bij een bepaald moment van de dag (Lapsang Souchong in de avond bijvoorbeeld) zie ik mezelf deze thee de hele dag wel drinken.”
Tip van de theesommeliers: Wanneer je de thee langer laat trekken, proef je beter het bloemige en kruidige dat een Darjeeling zo kenmerkt. Zet je de thee met een temperatuur van 95 graden, komt de volle body meer naar voren. De thee op 80-85 graden heeft meer de frisse en kruidige tonen op de voorgrond.
Bij de borrel
De thee in combinatie met een stukje droge ham of een walnotenkaasje zorgt voor een heerlijke beleving volgens Petra. ‘’De frisse, lichte tonen van de thee maken de zoutige ham en het romige van de kaas lichter. De body van de thee verdwijnt iets naar de achtergrond maar blijft aanwezig. Met een voorjaarszonnetje erbij waan je je in de lente op het terras van Glenburn, kijkend naar de machtige Himalaya toppen.
Nu de liefhebbers
Ook wij theeliefhebbers waren enthousiast. ‘’Hij doet me denken aan een lenteveld of een dampig korenveld in begin juni. De thee ziet er ook gezet prachtig uit. Het lijkt wel vloeibaar goud, of dikke honing’’, zegt vriendin Ineke van Doorn wanneer we de thee inschenken na zo’n drie minuten trekken. Ik vind de thee er zelf heel fris uitzien, weinig gefermenteerd en af en toe zelfs frisse groene stukjes. Ik ruik frisheid, een soort van bloemigheid. Ook ik voel het voorjaarszonnetje. Zou het zijn omdat we zo snakken naar het voorjaar dat we het ruiken aan de thee?
Ineke is verrast door de thee. ‘’Ik denk dit echt een ochtendthee is, heerlijk om de dag mee te beginnen.’’ Ik vind hem ook verrassend zacht en lekker. Zo’n seconde na het doorslikken proef je een klein bittertje wat niet blijft hangen. In de omschrijving staat dat de thee nootachtig smaakt, maar dat proeven wij er niet in terug. Het is een bloemige thee die eerder naar hooi smaak dan naar gras. Wat ik zelf wel prettig vind, aangezien ik juist het ‘grassige’ van groene thee niet zo lekker vindt.
Tip van de liefhebbers: Afgekoeld is de thee nóg een stuk zachter dan warm, dus een aanrader om ook eens te proberen. Sla ook zeker de tweede opgieting niet over.