Snelle verzending
GRATIS verzending boven € 50,-*
Biologisch gecertificeerd
0
0

Natuurlijke aroma's in biologische thee: wat zit er écht in jouw kopje?

In een recente aflevering van de Keuringsdienst van Waarde ging het over natuurlijke aroma's in thee, waarin werd uitgelegd dat deze voor 95% uit natuurlijke ingrediënten moeten bestaan, vaak fruit. Maar hoe zit het met natuurlijke aroma's in biologische thee? Wat zijn de verschillen en waarom worden aroma's überhaupt toegevoegd aan thee?

Inhoudsopgave

Waarom worden aroma's toegevoegd aan thee?

Aroma's worden vaak aan thee toegevoegd om de smaak te versterken of een specifieke smaakervaring te creëren. Sommige kruiden en theebladeren hebben van nature een subtiele smaak, die met natuurlijke aroma’s kan worden verrijkt. Hierdoor kan een thee een uitgesproken smaakprofiel krijgen, zoals bijvoorbeeld een fruitige toets of een bloemige geur, die anders niet zo sterk aanwezig zou zijn.

“Aroma’s in thee zorgen ervoor dat de natuurlijke smaken van kruiden en bladeren volledig tot hun recht komen, wat leidt tot een rijkere en complexere smaakbeleving.”

Thee met aroma's biedt daarmee variatie en maakt het mogelijk om bijzondere smaakcombinaties te creëren die van nature moeilijk te verkrijgen zijn. Denk bijvoorbeeld aan onze Good Morning thee of de Oolong Sinaasappel, waarin biologische natuurlijke aroma’s zorgen voor een intensere smaakbeleving.

Wanneer kies je voor thee met aroma’s?

Je kiest voor thee met aroma’s als je op zoek bent naar een thee met een krachtige of specifieke smaak. Aroma’s kunnen ook helpen om de thee stabieler van smaak te maken. Denk bijvoorbeeld aan fruitige of kruidige theeën, waarbij je dezelfde sterke smaak verwacht, ook al kunnen de natuurlijke ingrediënten per oogst licht verschillen in smaak. Thee met aroma's kan dan zorgen voor een constante smaakbeleving.

“Natuurlijke aroma's geven een subtiele, maar krachtige boost aan de smaak van thee, waardoor een unieke en onvergetelijke smaakervaring ontstaat.”

Als je houdt van complexe smaken en je thee graag drinkt met verrassende smaakcombinaties, dan zijn theeën met natuurlijke aroma’s ideaal. Vooral blends zoals de Oolong Sinaasappel profiteren van de toevoeging van aroma's om de balans tussen de oolong en citrus te perfectioneren.

Wanneer kies je voor thee zonder aroma’s?

Wil je liever een thee die puur en ongefilterd is? Dan is thee zonder aroma’s een betere keuze. Deze theeën laten de natuurlijke smaak van de bladeren of kruiden optimaal tot hun recht komen. Ze zijn perfect voor mensen die van authentieke, pure smaken houden zonder toevoegingen. Een goed voorbeeld hiervan is onze Innerlijke Rust thee, die enkel bestaat uit natuurlijke ingrediënten zonder toegevoegde aroma’s en een rustgevende werking heeft.

Ook als je gevoelig bent voor bepaalde ingrediënten of gewoon de voorkeur geeft aan minder bewerkte producten, zijn theeën zonder toegevoegde aroma’s een uitstekende keuze.

Wat is die overige 5%?

Bij natuurlijke aroma's moeten ten minste 95% van de gebruikte ingrediënten van natuurlijke oorsprong zijn, zoals fruit. De overige 5% mag bestaan uit andere stoffen, maar bij biologische producten zijn deze streng gereguleerd. Deze stoffen moeten voldoen aan de eisen van de Europese Verordening (EU) 2018/848, die bepaalt dat ze alleen mogen komen van een goedgekeurde lijst van ingrediënten. Zo worden bijvoorbeeld synthetische aroma’s of andere onnatuurlijke toevoegingen niet toegestaan.

Maar wat betekent die overige 5% in de praktijk? Moet je je zorgen maken dat er 'gekke' dingen aan je thee worden toegevoegd? Gelukkig niet. Bij biologische thee is het zo dat de 5% niet-biologische ingrediënten nog steeds binnen strikte grenzen vallen. Denk bijvoorbeeld aan kleine hoeveelheden technische hulpmiddelen zoals bepaalde dragers die helpen om aroma’s stabiel te houden of te verspreiden in het product. Deze dragers zijn vaak op basis van suiker, alcohol of oliën, en zelfs in die gevallen worden strikte limieten gehanteerd.

“Bij biologische aroma's moet niet alleen de geur of smaak natuurlijk zijn, maar ook het fruit en de andere ingrediënten moeten volledig van biologische oorsprong zijn.”

Belangrijk om te weten is dat bij biologische aroma's ook het gebruikte fruit of andere natuurlijke ingrediënten zelf van biologische oorsprong moeten zijn. Voor biologische producten geldt dat zowel de aroma’s als de dragers (stoffen die helpen de aroma's te verdelen) aan deze eisen moeten voldoen. De dragers mogen bijvoorbeeld slechts voor maximaal 5% uit niet-biologische ingrediënten bestaan. Wil je meer weten over de lijst van toegestane stoffen? Bekijk dan deze lijst op de website van SKAL.

Striktere regels voor biologische aroma's

Bij biologische thee gelden striktere regels voor het gebruik van aroma’s. Er zijn twee opties voor aroma's in biologische producten:

  • Aroma's geschikt voor biologische producten.
  • Biologische aroma's.

Beide typen aroma's moeten voldoen aan de Europese wetgeving, waarbij alleen natuurlijke aroma’s zijn toegestaan die voldoen aan de Aromaverordening 1334/2008. Voor biologische aroma's gelden bovendien nog striktere eisen: zowel de smaakstoffen als de dragers moeten van biologische oorsprong zijn, zoals beschreven in de Europese Verordening (EU) 2018/848.

“Biologische thee biedt niet alleen een intense smaak, maar ook transparantie; dankzij strikte regelgeving weet je precies wat er in je kopje zit.”

Meer informatie over de regels voor biologische aroma's kun je vinden op de SKAL-website.

Waarom kiezen voor biologische thee met natuurlijke aroma's?

Biologische thee biedt transparantie en een zuivere smaak. De strenge regelgeving rondom aroma's in biologische producten zorgt ervoor dat er geen kunstmatige toevoegingen in je thee zitten en dat de ingrediënten van hoge kwaliteit zijn. Zo geniet je van een kop thee die zowel lekker als verantwoord is.

Meer weten over biologische thee?

Wil je meer leren over thee en de gezondheidsvoordelen ervan? Lees dan ook onze blog over de gezondheidsvoordelen van biologische thee of ontdek ons ruime assortiment van theeën met en zonder aroma's.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »