• Wegens omstandigheden worden bestellingen binnen 1-2 werkdagen verzonden
ladygray

Regelmatig vragen we een theeliefhebber om thee voor ons te proeven. Deze keer proeft Kitty voor ons de Lady's tea, een klassieke Engelse thee.

Lady’s tea is een variant op één van de meest bekende en populairste theeën: Earl Grey. Laatstgenoemde zou in Engeland zijn gerepliceerd, na een diplomatische missie naar China (al gaan er ook verhalen over dat het door China cadeau werd gedaan uit dankbaarheid). De nieuwe smaak werd vernoemd naar de graaf (earl) Grey. Sommige theedrinkers vonden deze klassieke blend te sterk. Dat vroeg voor een nieuwe variant! Deze werd vernoemd naar de gravin: Lady Grey. Lady Grey’s recept is, in tegenstelling tot Earl Grey, een gepatenteerd recept van theemaker Twinings. Op zowel het originele recept als de naam zijn weer varianten ontstaan, zoals deze Lady’s tea met sinaasappelschil en citroengras.

Maar wat maakt Lady’s Tea dan zo lekker? Deze thee heeft de klassieke bittere en wrange smaak van Earl Grey, maar dankzij de toegevoegde mandarijn- en sinaasappelschillen volgt er een frisse vleug achteraan. De basis van deze thee, Darjeeling, heeft ook al citroentinten. Hij wordt op smaak gebracht met bergamotolie, die wordt gewonnen uit de schil van een citrusplant; de bergamot. Dankzij de toevoeging van de schillen en het citroengras komt dat extra goed tot zijn recht. 

Stevige klassieker

Hoewel Lady’s Tea iets minder bitter is dan klassieke Earl Grey, is het nog steeds een stevige, donkere thee. Deze smaak is kenmerkend voor de Darjeeling, het soort zwarte thee waar deze melange mee gemaakt wordt. Ik vind hem mede daardoor ideaal om rondom lunchtijd te drinken. Even een momentje voor jezelf en een stevige kop thee, en dan ben je klaar voor de rest van de dag. Zwarte thee heeft het hoogste cafeïnegehalte, waardoor je even mentaal en fysiek goed wakkergeschud wordt. Normaal gesproken ben ik vooral in de winter van deze zwaardere smaakjes. Dan kan hij lekker goed de dag kickstarten of de (te vroege) avond inluiden. Deze variant dankzij de citrustonen echter ook echt geschikt voor tijdens de zonnigere jaargetijden.

Darjeeling bevat ook nog eens van nature tannine.  Dit zit ook in wijn en zorgt voor het ‘samentrekkende’ gevoel dat je krijgt bij het drinken, wat de thee die lekkere zware smaak geeft. Wanneer je de thee met kokend water zet en zo’n drie minuten laat trekken, komt deze smaak op zijn sterkst naar voren, gevolgd door een nasmaak van frisse citrus. Lekkerder is het om de thee met wat kouder water zetten. Op 80 graden is de theesmaak veel zachter, waardoor de citrus meer opvalt. En op alle temperaturen is de thee extra lekker met een scheutje melk, klassiek op z’n Engels.

 

Lady's tea op 80˚C.

Lady's tea op 80˚C met melk

Lady's tea op 100˚C.

Lady's tea op 100˚C met melk

Deze thee is geproefd door:

Ik ben Kitty en ik woon in het (soms) zonnige Limburgse zuiden. Daar maak ik met veel plezier wandelingen door het heuvelland, en thuis zit ik graag te gamen op mijn Nintendo Switch. Uiteraard onder het genot van een kop thee! Mijn smaak wisselt per seizoen: in de warme seizoenen drink ik graag fruit-theetjes en wit en groen, in de winter heb ik het liefst een stevige kop zwarte thee. 


Blog berichten

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.